Εξέταση για HPV στο μικροβιολογικό εργαστήριο Βιοχώρος

Εξέταση για HPV στο μικροβιολογικό εργαστήριο Βιοχώρος

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΟΣ HPV

Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι μια ιογενής λοίμωξη η οποία μεταδίδεται, κυρίως σεξουαλικά, με άμεση επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό. Αποτελεί τη συνηθέστερη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη παγκοσμίως. Μόλυνση ενός ατόμου από τον ιό HPV δε συνεπάγεται και εκδήλωση καρκίνου του τραχήλου. Η παρουσία του, και μόνο, δεν είναι αρκετή αφού η διαδικασία εξέλιξης σε καρκίνο του τραχήλου είναι μια πολυπαραγοντική διαδικασία.

Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΧΩΡΟΣ

Στο μικροβιολογικό εργαστήριο Βιοχώρος χρησιμοποιείται το διαγνωστικό kit Anyplex HPV HR του οίκου SEEGENE. Το kit είναι κατάλληλο για την γονοτύπηση 14 διαφορετικών High Risk υποτύπων του ιού HPV. Δύναται να ανιχνεύσει και ταυτόχρονα να τυποποιήσει τους εξής υπότυπους υψηλού κινδύνου του HPV: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 68  σε κλινικά δείγματα κυτταρολογίας υγρής φάσης και κολπικά επιχρίσματα. Η εν λόγω εξέταση συνιστάται για την τυχαία διαλογή, για τον εντοπισμό γυναικών με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας.

Προσέρχεστε στο μικροβιολογικό εργαστήριο Βιοχώρος και λαμβάνουμε βιολογικό υλικό (τραχηλικό μήτρας) όπου και πραγματοποιείται ανάλυση με ανίχνευση του γενετικού υλικού (DNA) του ιού HPV με ειδικούς εκκινητές με τη μέθοδο της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) με χρήση της real-time PCR του οίκου Bio-Rad και ταυτόχρονη γονοτύπηση του ιού με ειδικούς ανιχνευτές.

ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ

Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι του ιού HPV, εκ των οποίων οι 40 περίπου μπορούν να προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα. Τουλάχιστον 14 τύποι του HPV, οι οποίοι χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου», μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο όπως, για παράδειγμα, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες. Στο μικροβιολογικό εργαστήριο Βιοχώρος η εξέταση HPV σας καλύπτει για τους τύπους υψηλού κινδύνου και όχι μόνο. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου μετά τον καρκίνο του μαστού από την οποία προσβάλλονται οι γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών στην Ευρώπη. Οι τύποι «υψηλού κινδύνου» του HPV μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρκίνο του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων, καθώς και ορισμένες μορφές καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Οι τύποι «χαμηλού κινδύνου» του HPV μπορούν να προκαλέσουν μυρμηκιές στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό.

Παρόλο που η λοίμωξη είναι απαραίτητη αιτία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ένα πολύ μικρό ποσοστό των λοιμώξεων εξελίσσεται στη σχετική νόσο. Η σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη από HPV είναι εξαιρετικά συχνή και εκτιμάται ότι ένα ποσοστό >75% όλων των γυναικών θα μολυνθούν από τον ιό σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Ωστόσο, η πλειονότητα αυτών θα εμφανίσουν αποτελεσματική ανοσοαπόκριση και η λοίμωξη θα θεραπευτεί σε 6-24 μήνες, χωρίς μακροχρόνιες συνέπειες για την υγεία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο